Feiten en adviezen bij het drinken van alcohol (2024)

Feiten en adviezen bij het drinken van alcohol

Inleiding

In onze samenleving is het dagelijks gebruik van alcohol heel gewoon geworden. We denken dat zo lang je niet te grote hoeveelheden drinkt, en ook eens af en toe een dag zonder alcohol inlast, het drinken van alcohol niet heel veel kwaad kan. Veel mensen weten het echter niet bij één of twee glazen te houden. Ook jongeren gaan zich steeds vaker te buiten aan het in korte tijd drinken van grote hoeveelheden alcohol. Overmatig alcoholgebruik is schadelijk voor de gezondheid en kan problemen op sociaal en maatschappelijk gebied veroorzaken.

De afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) wil helpen problematisch alcoholgebruik tijdig te signaleren. Hiermee hopen wij mensen bewust te maken van hun drinkgedrag en, indien nodig, hen te motiveren het drinken te beperken waardoor gezondheidsschade en andere problemen voorkomen kunnen worden.

Verantwoord alcoholgebruik

(Richtlijn Goede Voeding; Gezondheidsraad 2015)

Op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur geeft de gezondheidsraad als advies

  • Voor volwassenen:

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één standaardglas* per dag.

Meer drinken dan een glas per dag leidt niet tot meer gezondheidswinst en is ongunstig, vanwege de verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker die een dergelijk consumptieniveau meebrengt.

  • Jongeren:

zolang het lichaam in ontwikkeling is, is het beter om helemaal geen alcohol te drinken gezien het gewenningsrisico en toegenomen sterfterisico. Vanaf 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 jaar daarom geen alcohol verkocht worden.

  • Tijdens zwangerschap of borstvoeding geen alcohol drinken.

* een standaardglas alcohol is een glas bier/wijn/sterke drank in het daarvoor bedoelde glas. (bevat dezelfde hoeveelheid alcohol). In Nederland bevat een standaardglas alcoholhoudende drank per definitie ongeveer 10 gram alcohol.

Overmatig drinken

Mannen en vrouwen meer dan 7 normale glazen alcohol per week.

Probleemdrinken

Er is sprake van probleemdrinken als overmatig drinken ook problemen veroorzaakt op lichamelijk, geestelijk en/of sociaal gebied.

Gevolgen

Directe gevolgen van veel alcohol drinken binnen korte tijd (binge* drinken */ comazuipen)

  • Black out, alcoholvergiftiging, afname van het denkvermogen.
  • Acute schade aan alle organen die rechtstreeks met alcohol in aanraking komen, zoals maag, lever en hersenen.
  • Snelle verhoging van de bloeddruk.
  • Hartaandoeningen
  • Ontregelde bloedsuiker
  • Hersenbloeding doordat het bloed minder goed stolt.
  • Nierfalen door uitdroging van het lichaam.
  • Verhoogde kans op letsels door ongevallen.

* Bingedrinken is zoveel drinken dat het bloedalcoholgehalte tot 0,8 promille stijgt. Dit komt bij mannen neer op 6 glazen in 2 uur en bij vrouwen op 4 glazen in 2 uur.

Gevolgen van overmatig drinken op langere termijn

  • Maagslijmvliesontsteking en maagzweer.
  • Hersenbeschadiging (het geheugen gaat achteruit, denken wordt vertraagd en aanpassing aan nieuwe situaties wordt moeilijker).
  • Hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen.
  • Verstoorde afbraakfunctie van de lever (wat kan leiden tot leververvetting, leverontsteking en levercirrose).
  • Korsakovsyndroom (vroegtijdige dementie).
  • Verhoogde kans op kanker.
  • Kans op alcoholafhankelijkheid.
  • Verhoogde kans op letsels door ongevallen.

(Extra) Risico's voor jongeren

Alcohol is extra ongezond tijdens de groei:

  • De hersenen ontwikkelen zich tot gemiddeld het 24e jaar. Alcohol verstoort die ontwikkeling en dat kan van invloed zijn op het karakter en het gedrag van jongeren.
  • Bij jongeren die regelmatig drinken is de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd groter.
  • In de puberteit groeien botten en spieren versneld. Hormonen beïnvloeden deze processen en alcohol verstoort de balans.
  • Alcohol verlaagt de hoeveelheid mannelijk hormoon en groeihormoon. Van jongens is bekend dat overmatig alcoholgebruik de botontwikkeling remt.
  • Minder goede school-, studie- en werkprestaties. Na een avond drinken werkt het geheugen slechter. Concentreren wordt daardoor moeilijker. Bij jongeren kost het afbreken van alcohol meer tijd dan bij een volwassene. Jongeren hebben net als volwassenen na een weekend stevig drinken zeker twee dagen nodig voor herstel.
  • Meer kans op onveilig vrijen. Onder invloed van alcohol durven jongeren meer en doen ze eerder dingen die ze zonder alcohol niet zouden doen. Zo vrijen jongeren vaker onveilig als ze gedronken hebben. De helft van de jongeren twijfelt of het lukt om onder invloed van alcohol een condoom te gebruiken.
  • Toename van ongelukken en agressie. Naast controle-vermindering neemt ook het reactievermogen af. De kans op ongelukken is hierdoor groter. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die drinken tijdens het uitgaan vaker slachtoffer of dader zijn van agressief gedrag. 85% van al het uitgaansgeweld vindt plaats onder invloed van agressie.
  • Vaak voorkomend; een black-out. Deze kan ontstaan wanneer veel alcohol in korte tijd wordt gedronken. Op het moment van drinken lijkt er niets aan de hand maar de volgende ochtend blijkt de herinnering uit het geheugen verdwenen te zijn.

Regelmatig een black-out kan blijvende schade veroorzaken aan de hersenen.

  • Toename van kans op alcoholvergiftiging. Jongeren drinken tijdens het uitgaan vaak veel in korte tijd. De kans op een alcoholvergiftiging neemt hierdoor toe. Het zenuwstelsel raakt verdoofd, na bewusteloosheid kan een coma optreden met zelfs de dood tot gevolg.

Jongeren hebben meer kans op een alcoholvergiftiging dan een volwassenen, ze hebben minder vocht in hun lichaam en zijn nog in ontwikkeling. Gemiddeld hebben jongeren die opgenomen worden in het ziekenhuis met een alcoholintoxicatie een alcoholbloedprommilage van 1,8. Na een standaardglas alcohol is het alcoholbloed promillage van een jongen 0,2 en van een meisje 0,3.

Adviezen voor iedereen

  • Hoe minder alcohol, hoe beter!
  • Voorkom dat alcohol drinken een gewoonte wordt door minstens 2 dagen in de week geen alcohol te drinken.
  • Drink geen alcohol wanneer u nog gaat werken, studeren of sporten.
  • Drink geen alcohol als u of uw partner zwanger wil worden of als u zwanger bent.
  • Drink geen alcohol als u nog moet deelnemen aan het verkeer. De wettelijke grens voor deelname aan het verkeer is 0,5 promille. Dit is ongeveer twee standaardglazen.
  • Voor mensen die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben, is deze grens 0,2 promille.

  • Drinken als reactie op stress of persoonlijke problemen is riskant. Het risico dat u dan meer gaat drinken is groter. Ook kan het een gewoonte worden om bij spanningen te gaan drinken.
  • Pas op met alcohol bij medicijngebruik. Alcohol kan de werking van een medicijn verminderen of de bijwerkingen versterken. Raadpleeg de bijsluiter of vraag dit na bij uw huisarts.
  • Meer informatie

    Zelfhulp via internet

    • www.drinktest.nl: deze test is ontwikkeld om mensen die regelmatig alcohol drinken te voorzien van informatie en hulp.
    • www.minderdrinken.nll: dit is een zelfhulpprogramma om zelfstandig te minderen of te stoppen met drinken.
    • www.alcoholdebaas.nl: website voor mensen die zich zorgen maken over hun drinkgewoonte en online een behandeling kunnen volgen bij alcoholproblemen.

    Verdere informatie over alcohol kunt u vinden op de volgende websites:

    www.alcoholondercontrole.nl

    www.alcoholinfo.nl

    www.uwkindenalcohol.nl

    Wilt u hulp bij een alcoholprobleem?

    Huisarts

    Maak een afspraak bij uw huisarts om uw probleem te bespreken. Hij/zij kan u onder controle houden en zo nodig ondersteunende medicatie voorschrijven. Ook kan de huisarts u doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverlenersinstanties.

    Team Voordeur Vincent van Gogh

    Voor vragen en aanmeldingen bij de verslavingszorg klik hier.

    Preventie

    Voor informatie, advies en voorlichting klik hier.

    Preventief adviesgesprekken voor jongeren van 12 t/m 24 jaar die beginnend of beginnend problematisch alcohol en/of drugs gebruiken.

    Infolijn

    Alcohol infolijn: 0900 1995

    Van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur kunt u persoonlijk met een medewerker van de Alcohol Infolijn praten.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het
    eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Opmerkingen

    Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden;

    Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

    VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

    Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

    Feiten en adviezen bij het drinken van alcohol (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Duncan Muller

    Last Updated:

    Views: 6383

    Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

    Reviews: 82% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Duncan Muller

    Birthday: 1997-01-13

    Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

    Phone: +8555305800947

    Job: Construction Agent

    Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

    Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.